"Говори проти насильства": подробиці нової соціальної кампанії

10

За даними нового дослідження, в Україні 65% громадян вважають себе обізнаними про проблему домашнього насильства. При цьому кожен другий стверджує, що шльопнути дитину по сідницях не є проявом насильства у певних ситуаціях. Тільки третина сприймають як насильство демонстративне ігнорування дитини. А кожен другий не вважає проявами насильства нав’язливі ревнощі чи контроль за стилем і одягом партнера.


4,7
5
1

Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні, Джама Гулейд, розповів про мету кампанії.

говори проти насильства в чем суть

Мета кампанії — спонукати людей до найпростішого: поговорити про насильство. У своїй сім’ї, з партнером, з батьками та дітьми. Обговорити, чи є насильство у ваших стосунках, і що можна зробити, щоб його не було. Говорячи, ми вже діємо — і тому кампанія називається "Говори проти насильства".

Та це просто лише на перший погляд: для початку потрібно визнати, що насильство існує, і воно заважає сім’ям нормально жити і бути щасливими. А крім того, треба знати, про що і як говорити. Тому складові кампанії спрямовані на те, щоби допомогти у цьому людям.

Павло Замостьян, заступник Представника UNFPA в Україні, заявив:

кампания говори проти насильства

Одним з основних індикаторів здорового суспільства є нульова толерантність до насильства, до будь-яких його проявів. Але важливо не тільки бути нетерпимими, але й активно проявляти свою позицію: говорити про те, що турбує, виставляти межі допустимої поведінки та звертатися за допомогою, коли вона потрібна. Тільки ці кроки разом допоможуть розірвати коло насильства і будувати здорові стосунки і родини 

Наталія Федорович, Заступниця міністра соціальної політики України, розповіла наступне:

 За статистикою, менше чверті постраждалих від домашнього насильства звертаються по допомогу. Щоб це змінити, держава запроваджує нові механізми захисту. Минулого року прийнято Закон про запобігання та протидію домашньому насильству, і Мінсоцполітики готує близько 40 постанов, указів та розпоряджень для того, щоб усі механізми почали належним чином працювати. Паралельно ми працюємо над тим, щоб впроваджувати нові інструменти в життя: в Україні вже працює 45 мобільних бригад та відкрито сім притулків для постраждалих від домашнього насильства. 

Щоб показати справжній вплив психологічного насильства на самопочуття людини, в рамках кампанії провели нейробіологічне дослідження. Воно показало, що фрази із проявами знецінення, погроз, приниження найчастіше викликають в людини страх, гнів або відразу. Хоча зовнішньо усі учасники експерименту демонстрували байдужість або посміхалися. Така поведінка, на думку експертів, є захисною реакцією на насильство. Проте довгостроково вона не захищає, а стимулює насильство. Адже агресор може навіть не розуміти, що завдає болю своїми словами.

говори проти насильства кампания украина

Оксана Королович, психолог, експерт кампанії "Говори проти насильства", пояснює:

 Психологічне насильство – це перший крок до фізичного, саме тому важливо вчасно його зупинити. Говорячи вголос про свої почуття, ми знижуємо напругу, демонструємо свої кордони та допомагаємо цим вирішенню конфлікту. Партнер може не знати, що ображає вас — можливо, у його сім’ї це було нормою. Якщо ви мовчите, то показуєте, що все добре, і з вами можна так поводитись. 

Ключовим елементом кампанії є вебсайт bezpekavdoma.com, що простою мовою пояснює, як виявляти насильство, зокрема психологічне, а також містить поради психолога щодо реагування та протидії насильству.

говори проти насильства

Допомогти батькам правильно спілкуватися із дітьми покликаний проект, який реалізується у партнерстві з Молочною компанією "Галичина". На етикетках молока з’явились підказки, як варто і не варто говорити з дитиною. А молоко — саме той продукт, який часто купують родини.

кампания говори проти насильства

Оксана Андрушків, директор з маркетингу МК "Галичина", також прокоментувала ситуацію:

Пляшки зі спеціальними етикетками з початку жовтня потрапили на полиці магазинів по всій Україні. Є п’ять етикеток, розроблених спільно з психологом. Молоко з ними буде продаватись до кінця 2018 року. За три місяці ми випустимо близько 1 000 000 пляшок. Наразі ми вже можемо сказати, що молоко з акційними етикетками купують на 20% більше, ніж у класичному вигляді. Це дає нам впевненість, що українське суспільство стає свідомішим і зацікавленим у побудові по-справжньому здорових та щасливих стосунків. 

Кампанію підтримують і відомі українці: в рамках популярного шоу "Зе Інтервьюер" у листопаді-грудні виходитиме рубрика, де зіркові гості ділитимуться своїми думками про те, як уникнути насильства у сім’ї. Першими загальноукраїнську розмову проти насильства підтримала родина музиканта Сергія Бабкіна, який разом із дружиною Сніжаною взяв участь у презентації кампанії "Говори проти насильства".

Ось що говорить артист Сергій Бабкін:

бабкин говори проти насильства

бабкины говори проти насильства

Зараз між нами майже не буває конфліктів, ми завжди можемо знайти спільну мову. Проте так було не завжди — це результат 11-річної спільної роботи над собою і над нашими стосунками. І звичайно, як більшість сімей, ми сварились і ображались. Жодна людина не має готової інструкції, як з нею спілкуватись — треба знаходити ключики та підходи одне до одного, а для цього надзвичайно важливо просто говорити про свої почуття й емоції. 

За даними глобального звіту про насильство від ЮНІСЕФ у 2017 році, багато дітей потрапляють під вплив насильства вдома: 1 із 4 дітей (176 мільйонів) віком до п’яти років живуть із матір’ю, яка є нещодавньою жертвою свого партнера.

У всьому світі три чверті дітей віком від 2 до 4 років, а це майже 300 мільйонів, регулярно стають жертвами насильницького виховання (фізичне покарання/агресія) від їхніх батьків або піклувальників вдома.

Долучайтесь до кампанії!

Фото: прес-служба

Let’s block ads! (Why?)