Високі каблуки: вчимося носити

26

Як навчитися ходити на каблуках? І які «правила безпеки» потрібно дотримуватися любителькам шпильок?


В Європі нове захоплення: жінки відправляються в клініки краси на ін’єкції колагену, які робляться в «подушечки» в підставі стопи. Така процедура дозволяє носити високі підбори, практично не відчуваючи дискомфорту. А якщо ноги почали боліти в результаті багаторічного носіння високих каблуків — лікарі можуть запропонувати ін’єкції ботокса в область ступні, блокуючі нервові імпульси і на час дії препарату знімають біль. Але, звичайно, це крайні заходи: здоров’я — це не та жертва, яку варто приносити заради моди і бажання здаватися привабливішими в очах чоловіків.

На безпечній висоті

Самий «фізіологічний» каблук — не більше 3-4 см. Така висота зберігає природне положення стопи. Якщо ви любите носити туфлі на високих підборах, прислухайтеся до свого організму. Набряклість, поколювання м’язів, оніміння пальців, судоми, судинні зірочки, натоптиші, незагойні мозолі — все це ознаки того, що вам пора змінити кутюрні шпильки на більш приземлені моделі. Хоча б на час, щоб періодично давати ногам відпочинок! Благо на сьогоднішній день в моді зручна і практичне взуття на практично плоскій підошві або невеликий танкетці. Інший варіант: взуття на невеликій платформі. Вона додасть сантиметр-другий, і навіть на 3-4 сантиметрових підборах ви будете здаватися вище, а ноги — стрункішою.

Чим небезпечний високий каблук?

Лікарі вважають, що стопа і хребет закінчують формуватися до 23 років. До цього віку ортопеди рекомендують утримуватися від носіння високих каблуків і шпильок. Але і навіть після цього віку з каблуками варто бути обережною. Постійне носіння високих каблуків і вузькому взутті часто викликає деформацію пальців, також посилюється ударне навантаження на передній відділ стопи, з часом призводить до її деформації. В зв’язку з перерозподілом навантаження на стопу у любительок каблуків нерідко розвивається так звана п’яткова шпора (п’яткова шпора) — розростання п’яткової кістки. Також через тривале постійного носіння високих каблуків з часом деформується ахіллове сухожилля і надалі носити взуття на плоскій підошві буде неможливо. Ситуацію може виправити лише операція.

Крім того, чим вище каблук — тим більше навантаження на хребет. При тривалому носінні високого (від 8 см) каблука можлива поява міжхребцевих гриж, болю в попереку, зміщення суглобів. Шкідливий високий каблук і тим, у кого сколіоз. І, звичайно, якщо ноги стали сильно втомлюватися після носіння каблуків — це ознака того, що треба бути більш уважною до свого здоров’я.

Судоми ніг (навіть рідкісні і слабо виражені), набряки і відчуття втоми, що з’являється до вечора, можуть бути першими ознаками варикозу. Якщо протягом дня ви постійно перебуваєте «на ногах» — ви в групі ризику по розвитку варикозної хвороби. А високий каблук і вузька колодка модельного взуття ускладнюють кровообіг і збільшують навантаження на венозну систему.

Як носити туфлі каблуках?

Взуття на високих підборах магазин ecco.com.ua рекомендує носити не більше 3-4 годин на день. Тому на роботі краще мати зручну «сменку».

Частіше давайте ногам відпочивати. Знімайте взуття при першій-ліпшій можливості і виконуйте нескладну гімнастику для ніг — тягніть носок на себе, потім від себе, піднімають навшпиньки. Подібні рухи покращують кровообіг і знімають втому ніг.

Ортопедична устілка допоможе зробити модельні туфлі більш зручними. Також можна використовувати спеціальні силіконові подушечки і наклейки, які зменшують навантаження на стопу і заодно запобігають утворенню мозолів і натертостей.

Let’s block ads! (Why?)