Армійські чистки у РФ. Буде бунт генералів?

2

Армійські чистки у РФ. Буде бунт генералів?


Cуровикина уже несколько недель никто не видел

Щонайменше 13 старших офіцерів російської армії затримали для допиту після заколоту засновника ПВК Вагнера Євгена Пригожина.

У Росії після заколоту ПВК Вагнер продовжуються внутрішні чвари в армії. The Wall Street Journal з посиланням на джерела повідомляє, що ФСБ почала затримання за кілька годин після того, як Євген Пригожин підняв бунт. Затримання проводяться, щоб “очистити ряди”, повідомило одне з джерел. За даними видання, вже близько 15 російських офіцерів усунули від служби чи звільнили.

Затримання Суровікіна

Серед тих, кого затримали співробітники ФСБ, виявився командувач Повітряно-космічними силами РФ, який замкомандує російськими військами в Україні генерал армії Сергій Суровікін, кажуть джерела WSJ. За їхніми словами, генерал перебуває під вартою у Москві, але не у СІЗО, і при цьому його неодноразово допитували про заколот. Один із співрозмовників заявив, що Суровікін знав про плани заколоту, але не брав участі в ньому. Проти Суровікіна не висували жодних звинувачень. Джерела кажуть, що генерала можуть відпустити, як тільки президент РФ Володимир Путін вирішить, як реагувати на наслідки заколоту.

Сергія Суровікіна не бачили з того часу, як вранці 24 червня він записав звернення до найманців ПВК Вагнера, закликавши їх зупинитися. Про можливе затримання генерала стало відомо 28 червня.

Останні новини:  В Брянській області атакували промисловий завод

Кого ще затримали

За даними The Wall Street Journal, після заколоту Пригожина також було затримано заступника Суровікіна генерал-полковника Андрія Юдіна та заступника начальника військової розвідки генерал-лейтенанта Володимира Алексєєва. Потім військових відпустили, але обмежили їм пересування, вони під наглядом. Юдін та Алексєєв усунуті від роботи. Серед інших затриманих — колишній генерал-полковник Михайло Мізінцев, який раніше обіймав посаду заступника міністра оборони РФ, керував штурмом Маріуполя на початку повномасштабної війни, а з квітня 2023 року працював у ПВК Вагнера. Кремль та Міністерство оборони РФ не відповіли на прохання журналістів WSJ про коментар.

Останні новини:  Поки що тільки “Альбатроси”: пропагандист РФ показав завод зі складання дронів у Єлабузі (фото)

 

Скандали продовжуються

Командувач 58-ї загальновійськової армії РФ генерал-майор Іван Попов заявив про конфлікт зі “старшими начальниками”. Звернення Попова, яке, ймовірно, спочатку призначалося лише для товаришів по службі, опублікував у своєму телеграм-каналі депутат Держдуми Андрій Гурулєв, який у минулому також командував 58-ю армією.

Генерал, за його словами, жорстко окреслив керівництво проблеми російської армії щодо бойової роботи та забезпечення. “Загострив увагу на найголовнішій трагедії сучасної війни – це відсутність контрбатарейної боротьби, відсутність станцій артилерійської розвідки та масові загибель та каліцтва наших з вами братів від артилерії супротивника”, – сказав Попов.

Останні новини:  Поїздка Путіна на саміт БРІКС під питанням через ордер Гааги та бунт Пригожина

Після цього Попова усунули з посади. За словами генерала, наказ про його усунення “сварили стрімко, за один світловий день”. “Нашу армію не змогли пробити з фронту військовослужбовці збройних сил України, нас ударив з тилу наш старший начальник, зрадливо і підло обезголовивши армію у найважчий і напружений момент”, – заявив він.

58-а армія, якою командував Попов, одне з найбільших та боєздатних формувань у складі Збройних сил РФ. Саме на неї припадає основний удар контрнаступу ЗСУ.

Источник: newsyou.info