Як білок захищає від ожиріння печінки

Неалкогольна жирова хвороба печінки є найпоширенішим хронічним захворюванням печінки у світі, іноді з небезпечними для життя наслідками. Дієта з високим вмістом білка та низьким вмістом калорій може спричинити танення шкідливого печінкового жиру — ефективніше, ніж дієта з низьким вмістом білка.


Як білок захищає від ожиріння печінки

Причини та наслідки неалкогольної жирової печінки

Неалкогольна жирова хвороба печінки характеризується накопиченням жиру в печінці та часто пов’язана з ожирінням, діабетом 2 типу, високим кров’яним тиском і порушеннями ліпідів. Якщо ожиріння печінки не лікувати, воно може призвести до цирозу печінки з небезпечними для життя наслідками. Причини захворювання варіюються від нездорового способу життя, тобто вживання занадто великої кількості їжі з високим вмістом жиру та цукру та недостатньої фізичної активності, до генетичних компонентів.

Дієта з високим вмістом білка більш ефективна, ніж дієта з низьким вмістом білка

Дослідницька група під керівництвом докторів Раміха та Пфайфера вивчала, як вміст білка в їжі впливає на кількість жиру в печінці у людей із ожирінням і неалкогольною жировою дистрофією печінки. Для цього 19 учасників повинні були дотримуватися дієти з високим або низьким вмістом білка протягом трьох тижнів. Згодом була проведена операція з лікування ожиріння (баріатрична хірургія) та зібрані зразки печінки.

Аналіз зразків показав, що дієта зі зниженим вмістом калорій і високим вмістом білка зменшує жир у печінці ефективніше, ніж дієта з низьким вмістом білка: у той час як вміст жиру в печінці в групі з високим вмістом білка знизився приблизно на 40 відсотків, кількість жиру в зразках печінки групи з низьким вмістом білка залишилася без змін. Учасники дослідження в обох групах втратили в цілому близько п’яти кілограмів.

Молекулярні механізми всмоктування жиру

Дослідники припускають, що позитивний ефект дієти з високим вмістом білка пов’язаний головним чином з тим, що пригнічується поглинання, зберігання та синтез жиру. На це вказують численні генетичні аналізи зразків печінки, які провели професор Стефан Герціг і його команда в Helmholtz Zentrum Munchen. Відповідно до цих аналізів, численні гени, які відповідають за поглинання, зберігання та синтез жиру в печінці, були менш активними після дієти з високим вмістом білка, ніж після дієти з низьким вмістом білка.

Источник: newsyou.info

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *