Росія вдарила по експорту нафти з Казахстану до Європи. Що це означає

1

    Росія вдарила по експорту нафти з Казахстану до Європи. Що це означає


    РФ наклала обмеження на основний маршрут транспортування енергоресурсів Магістральний трубопровід КТК. Москва заявила, що це начебто пов’язано з розмінуванням акваторії Каспійського моря і робота відновиться вже на початку липня-2022. В ЗМІ з’явилася інформація, що Нур-Султан дзеркальною мірою зупинив вагони з російським вугіллям.

Оператор морського термінала у Новоросійську обмежив відвантаження казахської нафти щонайменше до кінця червня 2022 року. Це нібито пов’язано з розмінуванням прибережної акваторії через раптово знайдені міни часів Другої світової. В інформпросторі з’явилися новини, що у відповідь Казахстан заблокував 1700 вагонів з вугіллям.

Заборона розібралася, що може бути фейком, а що ні. Та розповідає про можливе погіршення відносин сусідніх країн, що може вилитися в економічну війну.

Експорт нафти з Казахстану: РФ закрила шлях

19 червня 2022 року Російська Федерація обмежила відвантаження нафти з Казахстану через нафтопровід Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) у порту Новоросійська, пише російський Коммерсант. Було зупинено роботу двох із трьох виносних причальних пристроїв (ВПП).

Офіційною причиною назвали розмінування акваторії довкола морського термінала від нерозірваних мін та снарядів часів Другої світової війни. За попередньою інформацією, було виявлено близько 50 таких вибухонебезпечних об’єктів. «Початок “спецоперації не дозволив завершити усі роботи. Відомо, що деякі з цих предметів знаходяться на відстані менше 100 метрів від підводного нафтопроводу, що веде до виносних причальних пристроїв. Роботи справді дуже небезпечні», — цитує Коммерсант своє джерело.

Роботи з розмінування розпочалися 20 червня і триватимуть щонайменше до кінця місяця. Очікується, що відвантаження казахської нафти можуть повністю призупинятися на деякий час.

Магістральний нафтопровід КТК —  це основний маршрут для транспортування казахської нафти до Європи. Він має протяжність понад 1500 км і на рік він качає близько 67 мільйонів тонн нафти (приблизно 700 000 барелів на добу).

Росія вдарила по експорту нафти з Казахстану до Європи. Що це означає

Магістральний нафтопровід КТК. Фото: Гурьянов Сергей/Twitter

Міністр енергетики Казахстану Болат Акчулаков зазначив, що тимчасове призупинення відвантажень з двох ВПП не вплине на експорт. За його словами, з 1 червня до 15 липня на великому каспійському родовищі Кашаган проводиться плановий ремонт, тож для транспортування зменшених об’ємів одного ВПП цілком достатньо.

Казахстан заблокував 1700 вагонів з російським вугіллям

Цікаво, що зранку 20 червня в медіапросторі з’явилися повідомлення, що Казахстан нібито заблокував на своїй території 1700 залізничних вагонів із російським вугіллям.

Комітет транспорту Міністерства промисловості та інфраструктурного розвитку КР заявив, що дані повідомлення є фейковим вкиданням. «Насправді на території Казахстану немає 1700 вагонів із російським вугіллям. На коліях республіканських залізниць теж немає вагонів з вугіллям, що стоять у напрямку Казахстану чи з Казахстану. У нас з РЖД все в штатному режимі, жодних затримок щодо експорту та імпорту немає», — йдеться в повідомленні.

Утім насправді це відбулося ще у квітні 2022 року: тоді на Північнокавказькій залізниці застрягло понад 1700 вагонів з російським викопним паливом.

Росія вдарила по експорту нафти з Казахстану до Європи. Що це означає

Росія вдарила по експорту нафти з Казахстану до Європи. Що це означає

Телеграми щодо припинення транзиту російського вугілля через Казахстан. Фото: Можем объяснить/Telegram

Тож у такий спосіб офіційний Нур-Султан наперед підтримав європейське вугільне ембарго проти РФ, яке повноцінно має запрацювати у серпні-2022. Раніше казахські високопосадовці зазначали, що не дадуть зробити Казахстан інструментом Кремля для обходу західних санкцій.

ПМЕФ 17 червня-2022: заяви Касим-Жомарта Токаєва

Чимало експертів та журналістів пов’язують обмеження відвантажень казахської нафти у Новоросійську з висловлюваннями Токаєва під час Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ) 17 червня 2022 року.

Але насправді ці події між собою ніяк не пов’язані, адже про призупинення роботи двох ВПП було повідомлено ще 15 червня. А щодо підтримки антиросійських санкцій Казахстаном, то це взагалі квітневе рішення.

Під час спільної сесії з президентом РФ Володимиром Путіним він публічно зазначив, що його країна не збирається визнавати «ДНР/ЛНР», назвавши їх квазідержавними утвореннями. «Якщо керуватися принципами зі Статуту ООН про право націй на самовизначення, то замість 193 країн-учасниць в ООН у світі з’явиться понад 500-600 держав. Звісно ж, це буде хаос. Тому ми не визнаємо ні Тайвань, ні Косово, ні Південну Осетію, ні Абхазію. Очевидно, що цей принцип буде застосований і до квазідержавних утворень “ЛНР” і “ДНР”», — пояснив лідер Казахстану.

Голова Чечні Рамзан Кадиров наїхав на Токаєва та інших лідерів ОДКБ за’ їхню бездіяльність і небажання допомагати Росії у війні проти України’. На що казахський президент відповів, що його країна нічого не винна РФ і не зобов’язана підтримувати її агресію проти іншої суверенної країни.

В цілому Казахстан поступово позбувається російського колоніального ярма, відстоюючи свої власні інтереси. Зокрема варто відзначити впровадження нового латинського алфавіту замість кирилиці та низку інших дерусифікаторських рішень останніх років.

Источник: newsyou.info