У Нацбанку назвали причину падіння курсу гривні

5

У Нацбанку назвали причину падіння курсу гривні


Фото: Корреспондент.net

Нацбанк України

Основною причиною зниження курсу нацвалюти до долара стало фінансування дефіциту держбюджету за рахунок емісії гривні НБУ.

Падіння курсу гривні до долара сталося через фінансування дефіциту держбюджету за рахунок емісії гривні Нацбанком. Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук у ході презентації Звіту про фінансову стабільність.

“Протягом останніх тижнів, місяців ми бачимо посилення девальваційного тиску. Ми бачимо збільшення обсягів інтервенцій НБУ для підтримки фіксованого обмінного курсу”, – сказав він.

За його словами, “насамперед, це пов’язано зі зростанням обсягів емісійного фінансування державного бюджету, на який змушений був піти НБУ з початку війни внаслідок того дефіциту, що утворився”.

Ніколайчук нагадав, що НБУ вважає, що емісійне фінансування має відбуватися за “залишковим принципом”, а уряд та Мінфін мають використати всі наявні механізми, щоб фінансувати дефіцит бюджету за рахунок офіційних зовнішніх та внутрішніх запозичень.

А з 21 травня НБУ дозволив банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти, а також зняв обмеження на курс, за яким банки списують із карток кошти у гривні для безготівкових розрахунків або зняття коштів із карток за кордоном.

Источник: newsyou.info