Що можна зробити для допомоги людині при нападі епілепсії

8

Що можна зробити для допомоги людині при нападі епілепсії


Приступи епілепсії викликаються аномальними електроімпульсами, що викликаються збоєм у функціонуванні нейронів, пояснив лікар.

«Епілептичний синдром виникає через збій у роботі нейронів, вони періодично генерують аномальні електроімпульси, що призводять до судом та змін свідомості», – повідомив в інтерв’ю головний спеціаліст з медико-санітарної допомоги дорослому населенню Андрій Тяжельников.

Лікар розповів, що епілепсія може розвинутись у людини будь-якого віку, хоча також буває вродженою, обумовленою кисневим голодуванням мозку, яке дитина може випробувати внутрішньоутробно або з появою світла. У дорослому віці поява епілептичного синдрому може бути наслідком патологій мозку, травм, інтоксикації. Дізнатися про напад епілепсії неважко –

“супроводжуються короткочасними мимовільними судомами частини або всього тіла, іноді з втратою свідомості та контролю над функціями кишечника або сечового міхура”.

Лікар поділився порадами про те, що можна зробити для допомоги людині під час нападу епілепсії. Важко зауважив, що головний принцип допомоги в такій ситуації – захистити постраждалого від травм, можливих пошкоджень, асфіксії.

* Людині з нападом потрібно допомогти розташуватися на рівній поверхні.
* До потерпілого має надходити свіже повітря, потрібно позбавитися всього стягуючого – розслабити комір, ремінь.
* Голова хворого повинна бути вище корпусу, під неї можна помістити згорнутий одяг, шарф.
* Голову необхідно повернути набік, щоб не було проблем із попаданням у горло слини, блювотних мас.
* Зафіксувати час початку та закінчення нападу для встановлення діагнозу.

Тяжельников додав, що напади епілепсії – це завжди раптові події. Але в той же час відомо, що їх виникнення може бути пов’язане з емоційно-тяжкими переживаннями або подіями, підвищеною тривожністю. З цієї причини людям з епілепсією рекомендується бути уважними до своїх відчуттів, щоб розуміти, що в їхньому випадку може виявитися тригером або провісником епілептичного синдрому.

Читайте також: Які симптоми зневоднення та як йому запобігти

Крім того, доповнив медик,

«хворим на епілепсію для профілактики нападів слід регулярно проходити огляд у лікаря, нормалізувати режим сну, не вживати алкоголь, наркотики, не курити, підтримувати фізичну активність, уникати стресів».

Источник: showdream.org